Persoonlijk

Regelmaat, reinheid en … rust?

Nog geen week geleden vertelde ik jullie dat ik druk was, maar dat het mentaal gezien stukken beter ging. Ik vertelde jullie ook dat ik het na 15 november rustiger aan ging doen. Ik zou meer rustmomenten inplannen, want ik had het nodig. Dat werd gisteren alleen nog maar duidelijker…

Gisteren was het woensdag en had ik, na een week of drie, weer twee gesprekken bij de GGZ.  Vrijdag en woensdag zijn, op papier, mijn vrije dagen. In de praktijk blijkt dit toch vaak anders te zijn. Juist omdat het mijn vrije dagen zijn, plan ik op deze dagen de dingen die ik op de dagen dat ik stage heb niet doe. Dus: school, afspraken bij de GGZ, afspreken met vrienden en ga zo nog maar even door.

Gezien het feit dat ik de afgelopen weken examens had en ik dus naast stage ook nog moest leren én examens moest maken zorgde dit al met al voor een volle planning. Een hele volle planning. De laatste dag dat ik echt helemaal niets had ingepland is geloof ik alweer 6-7 weken geleden. Toen ik gisteren tijdens het eerste gesprek dan ook de vraag kreeg of ik überhaupt wel vrije tijd had kwam dat hard aan.

Nee, ik heb geen vrije tijd meer. Ja, die zou ik krijgen vanaf 15 november, maar: is dat niet te laat? En was ik 15 november wel echt vrij? (Antwoord: Nee, want ondertussen staat er ook iets gepland op 15 november) Goed. Of eigenlijk: minder goed. Er werd me aangeraden om te kijken of ik dingen af zou kunnen zeggen. Dat vond ik lastig, want ik had eerst allerlei dingen afgesproken en toegezegd en afzeggen betekende dus dat ik mensen teleur moest stellen of dingen moest laten zitten (die eigenlijk wel erg belangrijk waren).

Goed. Na mijn twee afspraken gisteren rende ik in 10 minuten naar het station en reisde ik door naar school. Daar had ik een afspraak voor wat extra uitleg. Eenmaal in de trein kwam alles wat er in die twee gesprekken was besproken op me af. Eén ding werd me direct duidelijk: ik moest nu echt gas terug gaan nemen. Alles in me schreeuwde om rust, maar ik wist niet hoe ik die rust kon pakken of überhaupt kon krijgen. Iets in mij riep: cancel al je plannen voor de rest van de week en pak die rust nu. 

IMG_4580.a76ef047d8d24c03823acdf41c4ee7c8

Alleen al die gedachte zorgde voor stress. Help! Ik kan toch niet zomaar even alles afzeggen wat ik nog moet doen? (Lees: afspraken rondom stage én het inhalen van twee examens) Het zorgde ervoor dat ik in de trein even helemaal niet meer wist waar ik goed aan zou doen. Maar het gevoel van afzeggen bleef roepen. Dus verzamelde ik alle moed bij elkaar en nam ik contact op met stage. Daarna ging ik naar school en toen ook daar alles geregeld was voelde ik me onwijs opgelucht. Er was zoveel minder druk! Alsof er echt een last van mijn schouders was gevallen.

Begrijp me niet verkeerd, ik houd ervan om druk te zijn. Ik vind het leuk om bezig te zijn en ik kan echt niet stilzitten. Vooral niet na een periode waarin het even minder ging. Ik wil dan altijd zo snel mogelijk alles inhalen, maar dat kan niet. Toch probeer ik het en ren ik mezelf dan al snel voorbij. Het is zoeken naar een balans. Een goede afweging tussen druk zijn en toch ook rust vinden. Dus ga ik deze week niets meer doen. Om mee te beginnen.

Mijn afspraken voor dit weekend heb ik onder voorbehoud laten staan. Zaterdag heb ik een verjaardag waar ik wel heen wil, ook omdat dat me afleiding en ontspanning geeft (en het is altijd onwijs gezellig). De zondag laat ik nog even voor wat het is. Als ik me goed voel laat ik de plannen doorgaan en if not: dan zeg ik ze af.

Vanaf volgende week ga ik echt proberen om sowieso één dag in de week geen afspraken in te plannen. Eén dag in de week tijd voor mezelf. Al is het maar even om een serie te kijken of om een boek te lezen. Mijn motto voor die dagen? Niks moet, niksen mag. En daar ga ik deze twee dagen tot aan het weekend eens mee beginnen.

Pak jij voldoende rust? Of kom je ook soms net te veel tijd tekort? Laat het me weten!

Liefs, Celine

8 gedachten over “Regelmaat, reinheid en … rust?

 1. Ik zorg steeds vaker beter voor mezelf. Iets dat ik ook heb moeten leren (vooral sinds ik een hele tijd terug met een bijna burn-out thuis kwam te zitten). En je wordt er beter in. geloof me. Het kost energie om het (af) te leren, maar uiteindelijk geeft het je zoveel meer.

  Geliked door 1 persoon

 2. Goed voor jezelf zorgen is vaak gemakkelijk gezegd dan gedaan. Is mediteren misschien iets voor jou? Dit helpt mij erg goed, vanaf januari doe ik Stargate meditatie, jammer alleen 1x per maand met een groep. Verder wordt ik heel rustig van mandala kleuren dat werkt heel inspirerend en is meditatief. Sinds een week ben ik aan het doodlen, weet zelf nog niet of ik het heel leuk vind.
  Neem vaker een moment voor jezelf, wat je ook doet het is altijd goed. Ik noem deze momenten “me time”.

  Geliked door 1 persoon

  1. Mediteren is niet echt iets voor mij. Mandala’s kleuren heb ik wel al een hele tijd gedaan en is op zich nog wel een goede tip. Ik ga zeker nog vaker tijd voor mezelf nemen. Dat staat in ieder geval wel op de planning!

   Like

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s