Persoonlijk

Een tijd van komen en een tijd van gaan

Heimwee, ik wist tot ongeveer één jaar terug niet dat ik er last van had. Ik wist niet dat ik er überhaupt last van kon hebben. Tot ik mijn hart verloor aan een stad die zó ontzettend mooi was dat ik er niet meer weg wilde. Ja, heimwee dus.

Als kind zijnde had ik nooit last van heimwee. Ik kon overal logeren en had nooit last dat ik naar huis wilde. Als ik anderen hoorde over heimwee snapte ik daar niet zoveel van. Je kon toch wel één nachtje weg van huis zijn? Nu ik er zelf last van heb weet ik wel beter .

Of, ik denk dat ik het snap. Ik heb namelijk geen heimwee naar huis, maar naar een stad. Naar herinneringen, naar een gevoel dat ik had, naar de omgeving en alles wat zich daar bevindt. Misschien zelfs wel heimwee naar een ander leven? Nu ik dit probeer op te schrijven merk ik dat het gevoel van heimwee dat ik heb niet in woorden uit te drukken is. Het is het gemis waar je steeds weer mee geconfronteerd wordt en wat steeds weer naar boven komt. Net zolang tot het een beetje slijt en je verder kunt.

Toen ik net uit Maastricht wegging had ik ontzettend veel last van heimwee, naar Maastricht. Ik kon het gevoel eerst niet plaatsen. Ik voelde een ontzettend gemis, een pijn en een verlangen om daar weer te zijn. Was dit nou heimwee? Ik was nu juist weer bij mijn ouders en zusje, in mijn eigen vertrouwde omgeving en terug bij mijn vriendinnen. Maar alles knaagde aan me en alles wat ik wilde was terug naar Maastricht. Misschien was ik er te overhaast vertrokken?

P4280697.JPG

Deze week was ik weer in het zuiden van het land en ook vier dagen in Maastricht. Waar ik de eerste paar dagen helemaal tot rust kwam en weer opleefde kwam op de laatste avond toch weer het besef van afscheid moeten nemen, met de daarbij behorende tranen. Goed, er is een tijd van komen en een tijd van gaan, dat weet ik. Het probleem is dat het afscheid nemen moeilijk is en blijft.

Vrijdag was mijn laatste dag in de stad. Samen met een klasgenoot die naar Maastricht was gekomen had ik een geweldige laatste vakantiedag. We bezochten de ENCI-groeve, liepen mijn standaard route door de stad en beklommen de Sint Janskerk. Bovenop die mooie rode toren kwamen de tranen weer. Ik zag mijn oude school, de wegen naar mijn oude wijk en alle andere plekjes waar ik zo van houd en wist dat ik weer afscheid moest gaan nemen. Op dat moment overviel een steek van verdriet me. Ik wilde niet naar huis, ik wilde niet weer afscheid nemen. Ik wilde blijven, maar dat gaat niet.

Nu zou je kunnen denken dat het probleem makkelijk op te lossen is door niet meer naar Maastricht te gaan. Op die manier hoef ik geen afscheid meer te nemen en ben ik niet steeds weer verdrietig. Toch blijf ik ervoor kiezen om te gaan, want ik vind het daar zo fijn.  Zoals Benny Neyman al eens zong tijdens een optreden van André Rieu: ’t Heimwee nao diech deit miech pijn. Dat is zeker zo, maar het weegt niet op tegen alle mooie momenten die ik daar steeds weer beleef. Elk afscheid betekent de geboorte van een nieuwe herinnering, zoals ze dat zo mooi zeggen.

Heb jij heimwee naar een bepaalde plek? Laat het me weten!

Liefs, Celine

10 gedachten over “Een tijd van komen en een tijd van gaan

  1. Ik begrijp je goed want ik mis Maastricht ook best vaak. Gewoon ons huisje en de gezelligheid van school en de stad. Als het zomer was lekker naar het park, hardlopen in België en met de feestdagen gourmetten op zolder haha! Ik denk dat het gewoon fijn is dat Maastricht in Nederland ligt en we er redelijk makkelijk kunnen komen. Gewoon extra veel genieten als je er weer bent en de mooie herinneringen koesteren.

    Liked by 1 persoon

    1. Wat was het altijd gezellig en wat was het een leuke tijd! Het is inderdaad heel fijn dat je er ‘zo’ bent. Genieten doe ik zeker als ik er ben. Elke dag een beetje meer.

      Like

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s