Reizen

Uittip: De ENCI-groeve in Maastricht

Afgelopen week was ik weer een weekje in het prachtige Zuid-Limburg. Ik had een aantal afspraken in Maastricht en besloot er direct een weekje weg van te maken. Op internet zag ik dat de ENCI-groeve onlangs is opengesteld voor publiek en toen ik de foto’s zag wilde ik er direct heen! 

De ENCI-groeve is een kalksteen-groeve in de buurt van de Sint-Pietersberg in Maastricht. De route ernaartoe is lang, maar zeker de moeite waard! Verderop lees je nog iets meer over hoe je er precies komt. Nu laat ik je eerst zien waarom ook jij naar de ENCI-groeve wilt! (Geen van deze foto’s is bewerkt! What you see is what you get!)

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAp4250397.jpgOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Routebeschrijving: 
De groeve is op meerdere manieren bereikbaar.

Met de auto naar de ENCI-groeve:
Optie 1 – Parkeren bij de groeve: het adres van de ENCI-groeve is Lage Kanaaldijk 115. Rijd ietsjes verder en ga vervolgens door de slagboom. Je kunt de auto parkeren voor €2,-.  Hier kun je de groeve gelijk betreden.

Optie 2 – Een andere manier om bij de groeve te komen is door je auto te parkeren bij het Oog van Sint-Pieter. Vanaf daar loop je de Luikerweg omhoog totdat je aan je rechterhand de ENCI-groeve ziet. Dit is ongeveer 20 minuten lopen.

Met het openbaar vervoer naar de ENCI-groeve: 
De dichtstbijzijnde halte bij de ENCI-groeve is bushalte Sint Pieters. Deze bevindt zich aan het begin van de Luikerweg. Pak stadsbus 7 naar Sint Pieter. De eindhalte van deze bus is Waldeckpark, maar zodra je bij de eindhalte bent kun je gewoon blijven zitten tot de halte Sint Pieters. Bus Als je de route plant in 9292 zal hij je vaak naar de bushalte Mergelweg/Sportpark leiden, maar als je één halte verder uitstapt ben je precies waar je moet zijn (bij Sint Pieters dus). Zodra je uitstapt zie je aan je rechterhand een café/restaurant. Loop deze voorbij en loop rechts naar boven. Op een gegeven moment heb je aan je rechts Fort Sint Pieter en links Chalet Bergrust. Hier tussendoor loopt de Luikerweg. Volg deze ongeveer 20 minuten totdat je bij de ENCI groeve aankomt. Let op: pak dezelfde weg terug. Als je er aan de andere kant van de groeve uitgaat moet je 50 minuten tot één uur teruglopen naar het centrum.

Lopend naar de ENCI-groeve: 
Vanaf station Maastricht kun je in 45 minuten tot één uur naar de groeve lopen. Dit is 3,5 kilometer. Volg de bordjes naar de Grotten Noord totdat je uitkomt bij de Sint-Pietersberg (aan je rechterhand Fort Sint Pieter en links Chalet Bergrust) en volg de weg ertussenin (de Luikerweg) totdat je bij de groeve uitkomt. Let er ook bij deze route op dat je dezelfde weg terugloopt, tenzij je zin hebt om één uur terug naar het centrum te lopen langs de Maasboulevard. (Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat dit een lange, saaie route is)

route.PNG

Ik vind de ENCI-groeve een van de mooiste bezienswaardigheden die ik deze vakantie heb gezien. Zelf vind ik het bezoeken van de groeve absoluut de moeite waard. Ja, het is even lopen, maar wat je daar uiteindelijk aantreft is prachtig!

Had jij al eens van de ENCI-groeve gehoord? Laat het me weten!

Liefs, Celine

4 gedachten over “Uittip: De ENCI-groeve in Maastricht

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s