Lifestyle·Reizen

Reizen met het openbaar vervoer: sportief!

Als mensen mij vragen of ik aan sport doe, antwoord ik vaak met nee. Ik sport namelijk niet bij een vereniging of sportschool zoals de meeste mensen, maar toch doe ik op een of andere manier zeker wel aan sport. Zo reis ik elke dag met het openbaar vervoer. Makkelijk denk je? Dat valt nog vies tegen!

Voor mijn studie reis ik elke dag met het openbaar vervoer. Waar ik vroeger nog dacht dat het reizen met het openbaar vervoer een groot feest is waarmee je lekker rustig van A naar B komt, weet ik nu zeker dat dat dus absoluut niet het geval is. Het reizen met het openbaar vervoer is te vergelijken met verschillende sporten, die zowel ‘goed’ zijn voor je conditie als voor je kracht. Beiden train je dan ook dagelijks.

Het begint al op het moment dat ik naar de bus ga. Zelf ben ik niet de snelste ’s ochtends waardoor ik vaak binnen een paar minuten naar de bus moet zien te komen. Hollen dus. Dat was de warming up. Na de warming up heb je even minuten rust voordat je doorgaat met het volgende onderdeel: trappen lopen op het station.

Op het moment dat je na het lopen van je trappen boven bent gekomen, heb je weer even rust. Ergens is het wel lekker, die rustpauzes tussen de workouts. Zodra de trein aankomt begint er een nieuw soort training. Hierbij train je je snelheid, reactievermogen, ellebogenwerk en knieën. Ik heb het natuurlijk over het in de trein komen en het proberen te krijgen van een plek. Voor sommige sportievelingen komt er nu nog een deel bij: ‘verstoppertje!’. Het doel hiervan is om de conducteur te vermijden als je weer eens zwart of eerste klas rijdt. Dat doe ik nooit, aangezien ik niet zo sportief ben aangelegd.

Zodra je trein het station binnenrijdt begint een van de laatste, maar meest uitdagende etappes. Het snelwandelen naar de overvolle bus en het met volle kracht trainen van je armspieren, benen, knieën en ellebogen. Het bijzondere aan dit onderdeel is dat de stem ook vaak wordt getraind door het niet bepaald vriendelijk begroeten van je medereizigers.

Als je in de bus bent, komt het laatste deel van de workout. Hierin train je je longen (amper gelegenheid om fatsoenlijk te ademen), je evenwicht (je staat hutje mutje op elkaar, probeer maar eens niet om te vallen), je beenspieren (om te blijven staan) en je armspieren (om je tas(sen) te tillen).

Dit moet je zo’n 10 minuten vol zien te houden. Daarna word je beloond met frisse lucht en heb je je bestemming bereikt. Als voorlaatste workout komt nu het leukste spel van de dag: ‘hit & run’ het oversteken tussen de auto’s door. De nadruk ligt hierbij voornamelijk op het woordje ‘run’. Dat ‘hit’ mag je snel weer vergeten, dat was eigenlijk maar een grapje.

Als cooling down loop je 40 – 60 traptreden omhoog. Eenmaal boven word je beloont met het leukste deel van de dag: het begin van de lessen!

(En na een (lange) schooldag lees je deze column even van onder naar boven)

Een verkorte versie van deze column staat ook op de site met Lezerscolumns van Metro. Als je daar even op ‘stem’ klikt ben ik je eeuwig dankbaar!

2 gedachten over “Reizen met het openbaar vervoer: sportief!

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s