Persoonlijk·Reizen

Vliegen met vliegangst: zo doe ik het!

Zoals je waarschijnlijk al aan de titel hebt gezien gaat dit artikel over vliegen, vliegangst en hoe ik er mee om ga. Ik geef je mijn tips, vertel je hoe het voor mij is en wat mij helpt om de vlucht te kunnen doorstaan. Benieuwd naar mijn verhaal en mijn tips? Lees dan nu snel verder!

Vliegen heb ik vroeger als kind nooit erg gevonden. Ik vond het niet erg, maar wel eng. Zodra we op het vliegveld stonden zei ik dan ook tegen mezelf ‘het is veilig, het is veilig, het is veilig’ en herhaalde dat net zo lang totdat we in het vliegtuig zaten. Eenmaal in het vliegtuig was ik net als veel andere kinderen helemaal onder de indruk van het vliegtuig en het vliegen en was ik de angst al snel weer vergeten.

Maar, nu ik volgens de wet volwassen ben neemt mijn vliegangst alleen nog maar meer toe. Mijn vliegangst heeft afgelopen december na een doorstart zijn hoogtepunt bereikt en sindsdien ben ik nog banger om te vliegen. Dit jaar vlieg ik voor het eerst niet, maar andere jaren heb ik wel zonder problemen en zonder medicatie tegen de angst gevlogen en vandaag deel ik mijn 5 tips met jullie.

Vermijd het raam

Als ik vlieg wil ik altijd aan de buitenkant van de rij zitten om zo snel weg te kunnen als er in het ergste geval toch iets raars met het vliegtuig gebeurt. Het idee dat je dan bij een raampje zit en niet snel weg kunt benauwt me alleen al als ik er aan denk. Sommige mensen met vliegangst vinden het juist prettiger om bij het raam te zitten, omdat ze dan naar buiten kunnen kijken, maar zelf vind ik dat dus helemaal niets. Mocht dit voor jou wel werken, ga dan vooral lekker bij het raam zitten.

Kijk geen Aircrash investigation de maand voordat je gaat vliegen

Echt, ik houd van Aircrash investigation en ik voel me dan ook ontzettend veilig bij het idee dat ze in de meeste gevallen de oorzaak van de crash kunnen achterhalen. Maar, het is niet verstandig om dit programma een maand voordat je gaat vliegen nog te kijken. Dan ga je alleen maar nadenken over het feit dat jou dit ook kan overkomen en dat je beter niet kunt gaan vliegen.

Bedenk je dat een vliegtuig crash ook goed kan aflopen

Je toestel kan neerstorten, dat is een feit. Maar dat het niet altijd faliekant mis hoeft te gaan is ook een feit. Er zijn hele onschuldige gevallen van vliegtuig ongevallen, net als dat er ook hele onschuldige auto ongevallen zijn.

Zorg voor voldoende afleiding

Ik lees tijdens iedere vlucht steeds weer hetzelfde boek (heb er eentje voor de heenweg en het vervolg voor de terugweg)  en ik luister ook steeds weer dezelfde muziek. Dat geeft mij houvast. Mijn muziek zet ik altijd op zijn hardst zodat ik niet na kan gaan denken bij geluiden die mij onbekend zijn en niet kan gaan stressen om de oorzaak van schreeuwende kinderen bij turbulentie.

Denk aan de stewardessen en piloten die al veel vlieguren achter de rug hebben

Zij vliegen meerdere keren per dag en leven nog steeds. Dat is voor mij altijd wel een deel van de geruststelling. Ook bedenk ik me steeds weer dat de piloten ook alleen maar hun werk doen en aan het eind van de dag ook graag naar huis willen. Dat geeft me ook rust.

Dat waren mijn 5 tips alweer. Ik hoop dat jij, als je vliegangst hebt, hier iets aan hebt gehad. Dit zijn tips die bij mij werken. Het kan dus zo zijn dat jij andere dingen hebt die bij jou wel of beter werken, doe die dan vooral. Mijn tips zullen zeker niet op iedereen van toepassing zijn.

Wat is jouw ultieme anti-vliegangst tip? Laat het me weten!

Liefs, Celine

8 gedachten over “Vliegen met vliegangst: zo doe ik het!

 1. Ik heb nu drie keer gevlogen (twee keer naar Spanje en 1 keer naar Amerika), maar gelukkig geen last van vliegangst gehad. Maar kan mij goed voorstellen dat anderen het wel beangstigend vinden! Het is goed dat je jouw tips met anderen kan delen, misschien kun je anderen op die manier over de streep helpen! 🙂 Liefs ❤

  Liked by 1 persoon

 2. Ik heb vliegangst of eigenlijk angst om te vliegen. Ik heb nog nooit gevlogen maar ga het over twee maanden toch echt doen. Klein stukje maar naar Zweden maar toch. Dank je wel voor de tips. Mocht ik nog ergens een helder moment hebben probeer ik er aan te denken 😙

  Liked by 1 persoon

  1. Ik wens je heel veel succes tijdens je vlucht. Een eerste keer is altijd spannend omdat je niet weet wat je kunt verwachten. Ik hoop dat je daarna met een gerust hart in een vliegtuig kunt stappen omdat je ziet dat het allemaal wel meevalt. En natuurlijk hoop ik ook dat je iets aan mijn tips hebt!

   Liked by 1 persoon

 3. Ik heb niet zozeer angst voor het vliegen, maar angst voor het niet wegkunnen en ziek worden tijdens het vliegen. Wat weer resulteert in paniekaanvallen en dat zorgt voor nog meer angst. Dus ik heb de laatste 2x wel gewoon een kalmeringstablet genomen en dat werkte prima. Maar ik vind het zo stom dat niet wegkunnen veel enger voelt dan het vliegen zelf

  Liked by 1 persoon

 4. Wat een mooi artikel met mooie tips. Jammer dat jij vliegangst hebt, mijn tip voor jou, er bestaat een speciale “cursus” om jou hierover heen te helpen. Zelf heb ik jaren als stewardess gevlogen en nooit ergens last van gehad. Toen ik niet meer voor mijn beroep vloog maar als passagier kreeg ik/werd ik bang voor turbulentie. Oorzaak is dat ik alle geluiden die het vliegtuig en de bewegingen niet meer onder controle had. Zodra het bumpy wordt moet ik voorover gebogen zitten om mijn maag en duizeligheid in bedwang te houden, dit is echt heel vervelend, maar ik overleef het elke keer.
  Ook ik zit liever altijd aan het gangpad het liefst boven de vleugel of voorin, tel ik hoeveel stoelen ik vanaf een nooduitgang zit “just in case” en blijf ik de hele vlucht wakker, ook als deze 14 uur duurt. Vliegangst heb ik gelukkig niet want dat zou heel vervelend zijn, mijn 2e thuis ligt aan de andere kant van de wereld.

  Liked by 1 persoon

 5. Ik stap eind deze maand in het vliegtuig voor een 17-urige vlucht. Ik lig er nu al wakker van, maar nu met name vanwege de dreiging maar het relativeert wel weer dat er nu heel goed gecontroleerd en beveiligd wordt en dat de kans dat je toevallig erbij uitkomt erg klein is. Maarja.. Dan nog het vliegen zelf. Tja.. is niet mn hobby.. Ik vind t heel eng! Maar aan het raam zitten helpt mij juist weer om bewegingen van t vliegtuig te kunnen plaatsen. Ik vind je tips wel super bruikbaar en heel fijn dat je ze wilt delen. Als ik de stewardessen weer spreek dan voel ik me meteen kalmer. Soms wou ik dat ik geen vliegangst had, want vliegen is eigenlijk iets heel moois. Hoe zou ik anders over een maand mijn droomreis kunnen maken! Maar goed.. Ik neem wel voor deze reis – niet voor kortere vluchten – een reispilletje in. Heb het al geprobeerd voor de zekerheid en het werkt gelukkig best goed! 🙂 hopelijk kan ik wat uurtjes weg slapen.

  Like

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s