Reizen

10 tips die jouw reis naar Londen nóg leuker gaan maken!

Afgelopen juni ging ik een paar dagen naar Londen en naar aanleiding van die reis deelde ik dit blogje op Allstufflikes. Omdat ik zaterdag 12 december nog een dagje naar Londen ga, vond ik het leuk om dit blogje ook hier met jullie te delen! 

Vandaag deel ik mijn tips die jouw reis naar Londen nóg leuker zullen maken! Pak er lekker een kop koffie of thee bij, want het zijn er nog al wat!

Openbaar vervoer
Wie aan Londen denkt denkt al snel aan de rode dubbele bussen die je overal rond ziet rijden. Toch is het makkelijker om de underground te pakken als je in Londen bent. Met de metro reis je makkelijk en snel van het ene naar het andere punt. Er zijn verschillende mogelijkheden als het aankomt op kaartjes kopen voor het openbaar vervoer. Zo kun je er voor kiezen om een dagkaart voor de metro te kopen, of om een Oystercard (een Engelse ov-chipkaart) aan te schaffen.

Het voordeel van een dagkaart is dat je hele dag rond kan reizen zonder tussentijds te hoeven betalen. Het nadeel hiervan is wel dat hij duurder is dan de Oystercard en dat je, als je voor de goedkopere dagkaart kiest, alleen buiten de spits om kunt reizen.

Het voordeel van de Oystercard is dat je, net als bij de dagkaart de hele dag rond kan reizen, ook in de spits. Met de Oystercard betaal je per ritje, met een maximum per dag afhankelijk van de zones waarin je reist. Het nadeel hiervan, is dat je net als bij een ov-chipkaart er voor moet zorgen dat je voldoende saldo op je kaart hebt staan. Het aanschaffen van de Oystercard kost eenmalig 5 pond per kaart, die je zodra je klaar bent terug kan krijgen, net als het resterende geld.

Tip: Ga, zodra je klaar bent met je Oystercard, direct naar een loket op een metrostation. Hier kunnen ze het resterende bedrag dat je op de Oystercard had staan plus de 5 pond van de kaart direct terugstorten naar je bankrekening. Zo blijf je niet zitten met allemaal losse ponden. Zorg er wel voor dat je alle tijd hebt om nog even te kunnen wachten, want rijen van een half uur zijn geen uitzondering. 

Eten in de stad
Eten in een stad kan aardig duur zijn, maar als je even goed oplet kun je er een heleboel op besparen. Bij veel eettentjes staan twee prijzen aangegeven. Een normale prijs, en een ‘dine in’ prijs, die hoger ligt. Het verschil tussen deze prijzen is dat de ‘dine in’ prijs wordt gehanteerd op het moment dat je er voor kiest om daadwerkelijk daar te eten. Hier betaal je dan ook belasting over. Op het moment dat je er voor kiest om je eten mee te nemen, en desnoods ergens te gaan picknicken, betaal je deze belasting niet en ben je dus zo een heel stuk goedkoper uit.

Voor de lunch is ‘Pret a Manger’ een heel leuk tentje. Je kunt er zelf een keuze maken uit een gevarieerd aanbod (sandwiches, wraps, soep, yoghurt, croissantjes, pretzels et cetera) voor een goede prijs. Het leukste is om hier te kiezen om je ontbijt/lunch mee te nemen en die in een van de vele parken in Londen op te eten.

nandos
Voor ‘s avonds is ‘Nando’s’ een erg lekker en goed restaurant. Het is een Portugees kip restaurant met echt overheerlijk eten voor een goed betaalbare prijs. Nando’s vind je door de gehele stad en ook het interieur van de verschillende vestigingen is erg mooi.

Musea en bezienswaardigheden
Voor alle musea en bezienswaardigheden geldt natuurlijk de vaste ‘regel’: kom vroeg, of wacht een paar uur! In Londen zijn er verschillende gratis musea te vinden (waaronder het National History Museum, waar Night at the Museum 3 is opgenomen, en het Tate Modern). Juist omdat het gratis is trekken deze musea veel bezoekers (vooral het National History Museum) en daardoor is het van groot belang om vroeg te gaan. Op zaterdag stonden wij om half 10 voor het National History Museum dat om 10 uur open zou gaan. Toen wij hier een half uur later uit liepen stonden er al rijen van dik 2 uur.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Voor betaalde bezienswaardigheden (zoals bijvoorbeeld de London Eye) is het verstandig (en vaak ook goedkoper) om vooraf op internet al tickets te kopen. Dit bespaart veel tijd, die je natuurlijk liever wilt besteden aan het ontdekken van al het moois in de stad.

Hotels
Hotels in het midden van de stad zijn altijd stukken duurder dan buiten-, of aan de rand van de stad. Kijk bij het zoeken naar een hotel eens aan de rand van de stad, bijvoorbeeld bij het Wembley Stadion (daar zaten wij de vorige keer). Op deze manier kan je zo honderden euro’s besparen. Al moet ik overigens ook zeggen dat wij de eerste keer in hartje Londen, direct op 3 minuten lopen van het internationale station ‘St. Pancras’ (King’s cross met de underground) zaten omdat er een goede aanbieding was, dus check die ook eerst even!

Vlucht
Londen heeft 5 verschillende luchthavens (Stansted, Gatwick, Luton, Heathrow en City – handig zo’n toeristische opleiding). Welke luchthaven je kiest kan van verschillende dingen afhangen, bijvoorbeeld je budget en reistijden. Als niet te ver buiten Londen wilt zitten en eigenlijk direct het centrum in wilt, dan is City de beste optie. Binnen 16 minuten sta je dan in het centrum. Houd er wel rekening mee dat deze tickets waarschijnlijk wel stukken hoger zullen liggen, alleen al omdat er minder prijsvechters op vliegen.

Zelf vliegen we altijd op Luton, omdat dat voor ons het meest makkelijk is. Binnen 45 minuten vlieg je van Amsterdam (AMS) naar Luton (LTN). Vanuit daar reis je of per bus (duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur) of per trein naar Londen (dat duurt ongeveer 25 minuten). Zelf heb ik alleen ervaring met de trein. Een retour treinticket naar Londen kost je £17,80 en is een maand geldig. Om naar het station te komen kan je gebruik maken van de Thameslink bus, die toegankelijk is op vertoon van je treinkaartje.

En dat waren mijn tips die jouw verblijf in Londen nóg leuker gaan maken!

Ben jij al eens in Londen geweest? Laat het me weten!

Liefs, Celine

11 gedachten over “10 tips die jouw reis naar Londen nóg leuker gaan maken!

  1. Ik ben er ooit 1 dagje geweest met mijn middelbare school. Heel veel hebben we er dus niet van gezien. Wat ik me wel herinner, is dat ik het een hele mooie stad vond! Ik zou graag eens terug gaan en de tijd nemen om alles te bezichtigen. Jack de Ripper tour, de Harry Potter tour en naar het National History Museum!

    Geliked door 1 persoon

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s